Boekhandel – Drukkerij Herberts is één van de oudste bedrijven in Elst. Voor de oorsprong van dit familiebedrijf moeten we terug gaan naar 1890.

In dat jaar kreeg Jan Herberts uit Wageningen de opdracht om een nieuwsblad voor de Betuwe op te richten in Elst. Het nieuwsblad ‘De Betuwe’ was een initiatief van de Wageningse uitgever Hendrik van Gortel. Deze gaf na een jaar Jan Herberts de mogelijkheid het blad over te nemen.

Hij vestigde zich met zijn vrouw in Elst waar ze ook een Boek- en papierhandel startten, naast een kantoor voor de courant. Zij openden de deuren op 1 mei 1891. Na op verschillende plaatsen in het dorp gevestigd te zijn kwamen ze in 1897 definitief naar de Dorpsstraat, waar het bedrijf nu nog zit.

Twee zonen van Jan, Henk en Jan jr., kwamen in het bedrijf. Henk (vanaf 1908) deed de courant en de boekhandel en Jan jr. (vanaf 1915) de drukkerij. In de tweede wereldoorlog werd het pand grotendeels verwoest. Na de wederopbouw kwam in 1952 de technische verwerking van ‘De Betuwe’ van Wageningen naar Elst. Ook de herbouwde winkel werd toen weer in gebruik genomen.

Jaren later, in 1976, ging ‘De Betuwe’ over naar Eurosell en later de Gelderlander Weekblad Pers. Hierdoor kwam er ruimte vrij in de drukkerij en werd het machinepark aangepast en vernieuwd. Nu staan er (meerkleuren) persen en digitale printers.

De boek- en kantoorvakhandel is ook in de loop der jaren groter gegroeid. In 1976 sloot Herberts zich aan bij Bruna. Na diverse verbouwingen in 1978, bij het 100-jarig bestaan in 1991, 1999 en de laatste in 2008. tijdens deze verbouwing is de zaak vergroot en geheel aangepast aan het laatste Bruna concept.